Rassen


De Grand Basset Griffon Vendéen:

Een robuuste eigenwijze jachthond uit Frankrijk.

576

De Grand Basset Griffon Vendéen is van middelgrote maat: 39-45 cm is de normale schofthoogte. De Grand Basset is in huis een rustige hond maar buiten energiek. Hij laat zich de kop niet gek maken. Ze zijn vrij laconiek, wat vandaag niet gaat gaat morgen misschien wel.

Het hoofd is gestrekt met een lange voorsnuit en een schedel die langer is dan breed. De kenmerkende lange goed gedraaide oren reiken tot voorbij de neuspunt.Ze hebben een baard en een flinke snor en de wenkbrauwen mogen de ogen niet bedekken. Het lichaam is iets gestrekt maar niet te lang (zoals bij een teckel bijvoorbeeld).

De voorbenen zijn sterk en staan recht onder het lijf. De achterhand is goed ontwikkeld en is normaal gehoekt dus zonder overdrijving. De staart wordt tijdens het soepele gangwerk opgeheven gedragen in een sabelvorm.  In rust kan de staart naar beneden hangen.

 

 

 

De Petit Basset Griffon Vendéen:

Een kleine compacte eigenwijze jachthond uit Frankrijk.

097

De Petit Basset Griffon Vendéen is een kleine compacte hond met een schofthoogte van 33-38 cm. Het is een levendige vrolijke maar ook pittig hondje.
Ze zijn vasthoudend van aard. Als ze iets willen, dan willen ze het nu en niet morgen.

De Petit heeft een kort hoofd met een korte voorsnuit en een schedel die ongeveer net zo breed is als dat die lang is.
De oren draaien net aan de tip en reiken hoogstens tot aan de neuspunt. De snuit is voorzien van een snor en baard en de wenkbrauwen mogen de ogen niet bedekken.
De voorbenen zijn recht, de polsen mogen wel iets gemarkeerd zijn. Het lijf is robuust voor een kleine hond en de hond is iets langer dan dat hij hoog is.

De Petit moet wendbaar zijn. De achterhand is krachtig en normaal gehoekt zonder overdrijving.
De Petit heeft een vlotte beweging waarbij de staart opgeheven gedragen wordt in een sabelvorm. In rust kan de staart hangen.