DNA onderzoek


Oproep voor DNA onderzoek !

SwapDiverse rasverenigingen binnen en buiten Europa zijn erg druk bezig met een DNA onderzoek dat zoekt naar het gen die de veroorzaker is van epilepsie.

De BGV Club Nederland, is een van de organisaties die dit onderzoek ondersteunt. Wij vinden het van groot belang dat er naar deze ernstige ziekte op grote schaal door de diverse landen samengewerkt wordt.

Diverse fokkers en eigenaren hebben in eerdere oproepen hier al gehoor aan gegeven. Er is al erg veel DNA verzameld van verschillende categorieën honden en naar Engeland verstuurd waar het onderzoek zal plaatsvinden.

Wat missen we nog ?

Er is 1 groep honden waar nog weinig DNA van is. Dat is de groep van de honden die lijden aan epilepsie. Het DNA van deze groep is van enorm belang voor de zoektocht naar het afwijkende gen (of genen).

Heeft u een hond die lijdt aan toevallen (epilepsie) meldt u dan aan bij de commissie gezondheid! We hebben het DNA hard nodig in het belang van het ras!

Het onderzoek verdeelt zich over drie facetten t.w:

1. De afname van wangslijm d.m.v. swaps. Dit gebeurt door de eigenaar zelf.

De uitleg zit bij de swaps.

2. Het invullen van een vragenformulier.

3. Bloedonderzoek door uw dierenarts en een neurologisch onderzoek.

4. Omdat het bloed op specifieke zaken onderzocht moet worden, zal u bij aanmelding en aanvraag van de swaps hierover geïnformeerd worden.

Dit alles is voor uw hond absoluut niet belastend en vraagt maar een klein moment van uw tijd.

Wilt u meer informatie over kosten en/of onderzoek, schroom dan niet te mailen of bellen naar: gezondheid@bgvclub.nl, 0599-331055

 


Nieuwe ontwikkeling DNA onderzoek naar epilepsie.

Vanuit Engeland is het verzoek gekomen om als Basset Griffon Vendéen Club Nederland mee te werken aan DNA onderzoek. Dit DNA onderzoek is gericht op het vinden van het gen dat Epilepsie veroorzaakt.

In vele rassen (en ook in rasloze honden) komt epilepsie voor. Dit is een ontzettend nare ziekte die vaak eindigt met het overlijden van de hond. Voor de eigenaren is het verschrikkelijk om mee te maken en voor fokkers is het een nachtmerrie. Vaak is onbekend wat de oorzaak is van epilepsie en dan wordt er veelal gedacht aan een erfelijke factor.

De manier van vererving is echter een groot raadsel. Met het onderzoek dat nu in een aantal landen wordt uitgevoerd (Amerika, Engeland en Finland) hopen we dat het gen gevonden kan worden zodat we de honden op jonge leeftijd kunnen testen op lijderschap of dragerschap. Op die manier hopen we de ziekte te kunnen beteugelen en zelfs te elimineren.

Een Engelse organisatie “Animal Health Trust” is al enige jaren bezig DNA te verzamelen maar heeft nog meer materiaal nodig. Zij werken met swaps (een soort wattenstaafjes) om wangslijmvlies af te nemen van de hond. Dit is minder ingrijpend voor de hond zelf en kost verder niets!

Onze vereniging heeft besloten om mee te doen met het onderzoek dat in Engeland gaande is. We hopen dat u ons wilt ondersteunen daarin. U kunt met uw vragen terecht bij:

 Commissie Gezondheid BGV Club Nederland gezondheid@bgvclub.nl of tel.nr. 0599-331055

 

Toelichting op het DNA onderzoek
Misschien had u er al iets over gehoord of heeft u 1,5 jaar geleden ook al meegewerkt aan het DNA onderzoek voor Finland?

We zijn nog steeds druk bezig met het verzamelen van DNA, om het gen te vinden dat epilepsie veroorzaakt in onze rassen. Het zou toch fantastisch zijn wanneer we onze honden hierop kunnen testen en kunnen zien of ze lijder, drager of vrij zijn. Door middel van DNA onderzoeken hopen we deze vreselijke ziekte onder controle te kunnen krijgen.

1,5 jaar geleden hebben een heleboel baasjes en honden meegewerkt aan DNA onderzoek. Op de Vriendendag 2010 is er van bijna 80 honden bloed afgenomen en opgestuurd naar een universiteit in Finland die DNA verzamelt. In principe heeft Finland aangegeven nu over genoeg DNA materiaal te beschikken om te kunnen starten.

Om de kansen van het onderzoek te spreiden/te vergroten, willen we niet alleen maar afwachten. De BGV Club Nederland is in contact met de mensen van het Health Commitee van de BGV Club in Engeland. Gezamenlijk willen we zorgen dat de Animal Health Trust (AHT) in Engeland, dat ook DNA onderzoek doet met materiaal uit Engeland, voldoende DNA krijgt om ook onderzoek te kunnen starten.
Engeland werkt in tegenstelling tot Finland met zogeheten swaps, dit zijn kleine borsteltjes waarmee aan de binnenkant van de wang wat wangslijm wordt afgenomen. Dit is een heel simpele methode en volkomen pijnloos voor de hond. Deze borsteltjes (vier per hond) worden samen met een kopie stamboom en een formulier waar gegevens van hond en eigenaar op staan verzonden naar de AHT in Engeland.

Natuurlijk hopen we weer heel veel monsters te kunnen versturen, maar dat kan natuurlijk niet zonder uw hulp! We willen u vragen mee te werken aan dit DNA onderzoek.

Op verschillende evenementen georganiseerd door onze vereniging zullen de DNA pakketjes beschikbaar zijn. Er zal bijtijds aan worden gegeven op welke evenementen dat zal zijn.
We zijn gestart op de Lentewandeling in Zeewolde op 10 april 2011, en dit heeft al heel veel monsters opgeleverd!

Alvast heel erg bedankt voor uw medewerking!

Heeft u nog vragen over dit onderzoek dan kunt u terecht bij bovenstaand contactpersoon en e-mailadres.