Ontstaan


HISTORIE3

Wanneer waren er opeens Bassets?

De eerste beschrijvingen van een Franse Basset is gegeven door Jacques du Fouilloux (1561) die het toen al had over een kortharige Basset (Basset à poil ras) en een langharige Basset (Basset à poil long) die men voor de jacht onder de grond gebruikte. Waarschijnlijk doelde hij op een Terriër en/of een Teckel.

Volgens dhr. Dunoyer de Noirmont vinden ruwharige/langharige Bassets waar du Fouilloux over schrijft, hun oorsprong in de Terriërs die van Schotland kwamen. Dat er inderdaad een scheut Terriër-bloed in zit is niet geheel onwaarschijnlijk.
Le Couteulx deelde die mening echter niet. Volgens hem ontstonden ze door mutaties van de Grand Griffon Vendéen en door de strenge selectie in de laatste 25 jaar van de vorige eeuw (ca.1875), gedaan door zeer consciëntieuze fokkers die heldere ideeën hadden over het fokken van homogene honden. Deze honden vererfden hun goed herkenbare Basset-type. Enfin het fijne over het ontstaan van de Bassets Griffons Vendéens zullen we wel niet kunnen achterhalen.

Verschillende fokkers waren succesvol o.a.: Graaf d’Elva, dhr. Villebois-Mareuil, dhr. Ambaud en daarna natuurlijk dhr. Paul Dezamy, die zijn type als model voor het ras Basset Griffon Vendéen à Grande Taille (de latere Grand Basset) heeft gemaakt. Beroemde honden uit de kennel van Paul Dezamy begin deze eeuw, waren o.a.: Garibaldi de la Levraudière, Picador & Farino de la Levraudière.
Aan het eind van de vorige eeuw (eind 1800) waren de Bassets Griffons Vendéens zeer gewild onder de jagers. De honden waren sterk van gestel en geest, ondernemend van aard, vurige jagers met een flinke dosis doorzettingsvermogen. De fokkerij in die tijd was echter verre van homogeen zowel qua type als constructie. Er werd in Frankrijk een Club du Basset Français opgericht die alle Basset-rassen onder zijn vleugels had want tenslotte kampte men allemaal met hetzelfde probleem. Deze club maakte voor diverse rassen een standaard waaronder die van de Basset Griffon Vendéen. Deze voorlopige standaard werd in 1898 opgesteld en in 1904 definitief aangenomen en het ras heette toen nog Basset Griffon Français.

Historie4Historie5