Karakter


Dober LuneKaraktertrekken:

Een Grand Basset is in principe een rustige, vrolijke, eigenwijze, pittige (vooral in de pubertijd) maar zeer sociale en evenwichtige hond, die letterlijk z’n neus achterna loopt.

De Petit Basset is veel onstuimiger en wat meer bijdehand, hij zal eerder op onderzoek uitgaan en wil overal met z‘n neus vooraan staan; hij wil niets missen zo gezegd.

De Grand Basset daarentegen heeft al gauw zoiets van: ‘komt het vandaag niet dan zie ik morgen wel verder‘, ze zijn dus wat laconieker en meer stoïcijns. De Grand Basset is niet bang voor onbekende dingen maar vaak wel afwachtend en/of aftastend. Terwijl een Petit vaak onstuimig ergens op af stapt.

Jachtdrift:

Je kunt aan een pup niet zien of hij wel of niet jacht passie zal krijgen. Je moet er vanuit gaan dat iedere Vendéen dat heeft. De honden die geen jacht passie hebben zijn de uitzonderingen. Natuurlijk zal de één er meer aanleg voor hebben dan de ander maar het betekent wel dat de hond zodra je hem los laat z’n neus achterna gaat. Je kunt deze passie in goede banen leiden als je maar bereid bent de nodige (gehoorzaamheid) cursussen te gaan volgen. Dat zal echter nooit kunnen voorkomen dat hij niet gaat jagen, het is een instinct en dat krijg je er niet uit. Alleen een hond die zijn baas echt als baas ziet zal eerder terugkomen en dat voorkomt uren wachten in het bos, op de hei of in de duinen.

Grote bruine lieve verleidelijke ogen:

Ogen2Een Basset Griffon-pup kan met gemak de baas om z’n poot winden want ze zetten een treurige blik op en doen ‘zielig’ en voilà het pleit is gewonnen. Ze zijn ook zeer intelligent, je hoeft de meeste dingen maar 1 of 2 maal te doen en ze weten het al. Of ze ook daadwerkelijk luisteren is een ander verhaal want dan komt hun eigenwijze karakter weer naar boven. Soms zie je ze echt denken: “zal ik wel of zal ik niet?”. Als ze het nut er niet van inzien dan doen ze het ook niet. Je moet als baas echt consequent zijn en soms ook doortastend, een flinke correctie is soms echt nodig. De Basset heeft namelijk wel een leider nodig; dat betekent dat de baas zich ook zo moet gedragen, doet hij dat niet dan neemt de hond ongetwijfeld zelf het heft in handen en zal hij precies dat doen waar hij zin in heeft.

HondkindHond en Kind:

Kinderen zijn hun grootste vrienden….mits de kinderen de hond met respect en eerbied behandelen. Het is evenwel nooit aan te raden om vooral kleine kinderen alleen te laten met de hond (dat geldt voor ieder ras). Het zijn en blijven dieren die instinctief kunnen reageren en meestal begrijpen de kinderen de hondentaal niet. Ook kun je er geen controle op houden als je niet in de buurt bent en de hond krijgt altijd de schuld als het mis gaat! Een anekdote: bij een fokker thuis gebeurde het dat het dochtertje van 3,5 jaar een pup van 3 maanden aan die leuke, handige, lange flaporen van de grond tilde. Het gevolg was een gillende pup, die overigens niets deed, en een huilend kind dat zelf moest ondervinden hoe pijn dat deed, aan oren trekken. De dochter heeft het nooit meer gedaan. Kortom: je moet zowel kind als hond opvoeden.

Meutehond:

meuteDe Vendéen is een echte meutehond dat betekent voor hem hoe meer zielen hoe meer vreugde. Samen voelen ze zich ook sterk(er) en hebben ze meer lef. De honden zijn zeer vriendelijk en zeer betrouwbaar. Ze leven graag in sociale groepen of dat nu met andere honden is, met andere dieren of met het gezin als sociale groep. dat maakt allemaal niet uit.
MAAR er heerst binnen een groep altijd een rangorde waarbij de hond als laagste in rang zou moeten komen te staan. Dat is dan ook de taak van de baas ( bazen) om de rol van leider te gaan vervullen. Doet u dat niet dan gaat de hond dat zelf doen….met alle minder leuke trekjes die daaruit voortvloeien.
De dominantere types (dat geldt voor zowel reu als teef) kunnen dan echt tot onhandelbare (lees: eigengereide) honden worden die hun eigen baas spelen en natuurlijk met alle gevolgen van dien. Een dominante hond die bijvoorbeeld gaat grommen of erger nog gaat uitvallen is vrijwel altijd een opvoedingsprobleem: er is gebrek aan het juiste leiderschap van de baas.
Vaak krijgt de hond (of soms zelfs de fokker) de schuld en de hond wordt dan ten onrechte als agressief betiteld. Krijgt zo’n hond de baas die hij/zij nodig heeft dan is er niets aan de hand.
Te veel mensen denken dat ze met een “lullige” Basset te maken hebben die niets te leren valt en die zich alles laat welgevallen en dat is beslist niet zo!

Gehoorzaamheid:

gehoorzaamheidOm een goed opgevoede, sociale en evenwichtige hond te krijgen is het ten sterkste aan te bevelen om met de hond een gehoorzaamheidscursus te volgen. ‘T liefst meerdere opeenvolgende cursussen en ook zo vroeg mogelijk er mee beginnen. Wat de hond op jonge leeftijd “met de paplepel krijgt ingegeven” , verleert hij niet zomaar en dat geldt voor de goede dingen èn…. de slechte dingen. Het is dus zaak om zo vroeg mogelijk de goede dingen aan te leren en op een cursus leer je dat het beste.

Veel Bassets Griffons Vendéens lopen met een gehoorzaamheids-diploma op zak en niet zelden eindigen ze bij de besten in de groep…..als ze er zin in hebben die dag!
BGV’s zijn nu eenmaal behoorlijk slim maar nog meer zijn ze eigenwijs! Dat heeft te maken met de zelfstandige manier van jagen waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn. Ze moeten immers zelf de problemen oplossen nou daar zijn ze goed in wanneer zij het het nut ervan inzien en wanneer het hun uitkomt.

Ook behendigheid vinden ze erg leuk alleen zul je niet hetzelfde resultaat bereiken als met b.v. een herderachtige.

© BGV Club Nederland