Vacht


HondenhaarVerzorging van de ruwe Vacht:

Eén van de kenmerkende dingen van de Basset Griffon Vendéen is zijn ruwharige vacht. De Grand basset heeft daarbij meer ‘franje’ dan de Petit Basset maar het mag niet te lang zijn, niet wollig of pluizig. De haren moeten hard aanvoelen en als het ware knisperen tussen je vingers. De mooiste vacht is te vergelijken met een kokosmatje en ook die is niet langharig.

Doel:

Deze vacht beschermt de hond tijdens het werk ( jagen) tegen doornen, takken, vocht, prikkeldraad , aanvallen van een wild dier ( wild zwijn bijvoorbeeld) e.d. De gebruikshonden zoals in Frankrijk en Scandinavië trimmen zichzelf als het ware in de bossen. Na 6 maanden jachtseizoen is het meeste haar eraf!

Onderhoud:

VachtkamEen goede vacht behoeft weinig onderhoud, 2x per jaar plukken is voldoende om de vacht in een goede conditie te houden.

Wil je echter het hele jaar door een goed verzorgde hond dan moet de vacht in een zo geheten stripvacht gezet worden en daarbij moet de hond zo’n 4x per jaar geplukt worden.

Natuurlijk moet hij wel wekelijks gekamd en geborsteld worden. Honden die naar een show gaan worden niet geheel ‘kaal’ geplukt maar meer gestript en daarbij wordt het hoofd op een bepaalde manier getoiletteerd. Zou je dat niet doen dan vallen de haren op het hoofd voor de ogen en krijg je het effect van een Bearded Collie en dat mag dus niet! De standaard omschrijft precies hoe de hond eruit moet zien en met het trimmen van de vacht probeer je dat zo goed mogelijk te benaderen.

Het dagelijks borstelen, wekelijks kammen van uw hond is natuurlijk een normale bezigheid voor u, dat staat buiten kijf. Het twee maal per jaar een lekkere trimbeurt geven is weggelegd voor specialisten, voor trimsalons en deskundigen, die weten hoe een Basset Griffon Vendéen, geplukt moet worden.

De lijst met deskundige trimmers (er is er ook vast één bij u in de buurt) kunt u aanvragen door een mail te sturen aan trimcommissie@bgvclub.nl

Doe er uw voordeel mee!